Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave
N.B. Aanvullingen en verbeteringen in: NP 94 (2015)
Wapen 1. In rood een zilveren zwaan met gouden snavel, zwemmend op zilver golvend water, blauw geschaduwd. Helmteken: een uitkomende zilveren zwaan met gouden snavel en gespreide vleugels. Dekkleden: zilver en rood.
De oudst bekende voerder van het eerste wapen is Arnoldus (Aert) Wijers ([1640]-1717; III), collecteur en burgemeester van Houthem. Ter gelegenheid van zijn aanstelling als koning van de schutterij van Meerssen op 3 mei 1671 schonk hij een zilveren schild met dit gegraveerde wapen aan de schutterij. Onder het wapen is geïnscribeerd: AERT WYERS. BORG: EN COLLE. VAN HOUTEM. Op de achterzijde is gegraveerd: Ko den 3 May 1671 (Gemeente Meerssen, Collectie Schutterij Hoofdbank Meerssen; De Maasgouw 28 [1908] 89-94).
Wapen 2. In goud drie rode bisschopshoeden. Helmteken: een rode bisschopshoed tussen een vlucht van rood en goud. Dekkleden: rood, gevoerd van goud.
Dit tweede wapen is dat van het uitgestorven geslacht Wyers uit Eijsden. Lange tijd is dit door de hier beschreven familie gevoerd. Dit wapen komt onder meer voor op de grafzerk in de Grote Kerk te Dordrecht van Willem Wyers (1593-1673), schipper uit Eijsden. Verwantschap tussen beide families is bij nader onderzoek niet gebleken.
Biografisch
Biografisch portaal
Zoek op 'Wijers' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.
N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.
Zie voor meer informatie over de naam Wijers de Nederlandse Familienamenbank.
N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.