Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave
De uit Unna (Westfalen) afkomstige stamvader van het hier beschreven geslacht vestigde zich eerst, in of voor 1688, te Rotterdam en vervolgens, na zijn huwelijk in 1712, te Dordrecht. Hier was hij koopman en suikerraffinadeur. Was hij zelf diaken en ouderling van de Evangelisch-Lutherse gemeente, zijn kinderen en verdere nazaten werden gereformeerde lidmaten. Door een veelheid aan commerciële activiteiten, waaronder handel in hout en koloniale waren, zoutziederij, rederij, fabricage van oliën, lakken en vernissen, kredietverstrekking en commissiehandel in effecten, had de familie vanaf het midden van de achttiende eeuw een prominente plaats in het economische leven van de stad. Ook hebben vanaf 1786 verschillende telgen zitting gehad in het stadsbestuur van Dordrecht.
Getand gedeeld van rood en groen waar overheen een halfaanziende zilveren rondas met punt, gaande over twee schuingekruiste zilveren zwaarden met gouden gevest. Helmteken: een vlucht van rechts rood en links groen. Dekkleden: rechts rood, gevoerd van zilver; links groen, gevoerd van zilver.
Dit wapen wordt voor het eerst in 1795 aantoonbaar gevoerd door Jacob Vriesendorp (III, 1748-1808) als lid van het stadsbestuur van Dordrecht op de wapenkaart 'Namen en wapenen van heeren schepenen en raden der stad Dordrecht’, door Decourt van Heeckelingen (coll. Dordrechts Museum). De vlucht komt in de negentiende eeuw ook voor als van zwart. In sommige gevallen wordt de rondas in de richting van het linkerzwaard geplaatst, waardoor de punt neerwaarts wijst.
Genealogisch en historisch
Biografisch portaal
Zoek op 'Vriesendorp' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.
Voor de Wikipedia pagina over het geslacht Vriesendorp klik hier.
Familievereniging Vriesendorp, opgericht in 1909
Collectie van bescheiden met betrekking tot de familie Vriesendorp en aanverwante geslachten, 1712-1909, in Regionaal Archief Dordrecht (toegang 240)
Zie voor meer informatie over de naam Vriesendorp de Nederlandse Familienamenbank.
N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.