Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave
De oudst bekende voorvader van deze katholieke familie werd volgens de inschrijving van respectievelijk zijn ondertrouw en zijn overlijden (op 101-jarige leeftijd) geboren in 1716 in Wittem (bij Gulpen, Zuid-Limburg). Het is echter niet gelukt hem genealogisch aan te sluiten op naam¬genoten in die regio. In 1765 werd deze Johannes van Heuts(z) poorter van Leiden, waar hij zich had gevestigd als winkelier en kruidenier. In de volgende generatie begon een sterke militaire traditie, die tot in de twintigste eeuw werd voortgezet. Diverse telgen bekleedden hogere officiersfuncties. Bekendst werd de luitenant-generaal Joannes Benedictus van Heutsz (IVb, 1851-1924), vanaf 1898 civiel en militair gouverneur van Atjeh en Onderhorigheden en gouverneur-generaal van Nederlands-Indië van 1904 tot 1909.getoond.
Doorsneden: A in blauw een verkorte zilveren keper, linksboven vergezeld van een gouden ster; B in zilver een morenborststuk van natuurlijke kleur, gekleed in blauw met een zilveren kraag en een zilveren hoofddoek. Helmteken: de moor van het schild, uitkomend tussen twee olifantstrompen, rechts zilver en links blauw. Dekkleden: blauw, gevoerd van zilver.
Dit wapen komt voor op een lakafdruk van Joannes Benedictus van Heutsz (IVb, 1851-1924) in de CBG collectie Steenkamp-Damstra en op diens portret uit 1909 als gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, in de collectie van het Rijksmuseum te Amsterdam. Als variant komt voor: in plaats van een morenborststuk een morenhoofd van natuurlijke kleur met zilveren hoofdband.
Het wapen vertoont een sterke gelijkenis met dat van een geslacht Heutz dat van de zeventiende tot en met de negentiende eeuw te Venlo bloeide. Met dit geslacht is geen verwantschap aangetoond.