N.B. Aanvullingen en verbeteringen in: NP 27 (1941)
Wapen Van Vlissingen. In zilver een gouden sleutel, paalsgewijs geplaatst, met de baard naar boven en naar rechts gewend. Helmteken: een gouden sleutel tussen een zilveren vlucht. Dekkleden: zilver, gevoerd van goud.
De oudst bekende afbeelding van dit wapen is een lakafdruk van omstreeks 1775 (CBG, Collectie Steenkamp). De eerst bekende wapenvoerder is Marinus van Vlissingen (1780-1832; VIIc), die dit blijkens enkele lakafdrukken als alliantiewapen voerde met zijn vrouw Gijsbertha van Tongeren (1782-1835), met wie hij in 1804 te Utrecht in het huwelijk trad (CBG, Collectie Steenkamp).
Binnen de tak Fentener van Vlissingen was P. Fentener van Vlissingen de eerst bekende voerder van dit wapen blijkens zijn ex libris, dat linksonder is gedateerd 1897 en rechtsonder met de initialen LWRW, die van de ontwerper L.W.R. Wenckebach. Hij voerde een variant met in blauw een gouden sleutel en als helmteken een gouden sleutel tussen een blauw vlucht (De Navorscher 48 [1898] 304; CBG, Collectie Steenkamp). De wapenvoerder was Pieter Fentener van Vlissingen (1853-1918; IXa,4) of diens neef Pieter Fentener van Vlissingen (1853-1927; Xb).
Wapen Fentener van Vlissingen. In zilver zeven rode vlammen opstijgende uit de schildvoet; vrijkwartier: gevierendeeld: I en IV in goud een roodgetongde en -genagelde zwarte leeuw (Henegouwen), II en III in goud een blauwgetongde en -genagelde rode leeuw (Holland). Helmteken: een vlucht van zilver en rood. Dekkleden: rood, gevoerd van zilver.
Dit wapen is een variant van het middeleeuwse wapen van ‘Her Jan van Vlissingen’: in blauw vijf rode vlammen uit de schildvoet en een gevierendeeld vrijkwartier met in de kwartieren I en IV het wapen Henegouwen en II en III het wapen Holland. Hij stamde uit een bastaardtak van de Hollandse graven uit het Henegouwse huis en is niet aantoonbaar verwant aan de hier beschreven familie (Wapenboek Beyeren, samengesteld door heraut Beyeren [’s-Gravenhage 1402-1405] fol. 040r; De Wapenheraut 5 [1901] 141-142; A.W.A. Dek, Genealogie der graven van Holland [Zaltbommel 1969] 41).
Dit wapen is door leden van de familietak Fentener van Vlissingen gevoerd sinds het begin van de 20e eeuw blijkens onder meer een ex libris (CBG, Collectie Steenkamp) en een lakafdruk uit 1918 in de collectie proefafdrukken van de Koninklijke Fabriek van Zilverwerken C.J. Begeer te Utrecht (CBG, Collectie Muschart 44x).
Biografisch
Biografisch portaal
Zoek op 'Van Vlissingen' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.
N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.
Voor de Wikipedia pagina over het geslacht Van Vlissingen klik hier.
Zie voor meer informatie over de naam Van Vlissingen de Nederlandse Familienamenbank.
N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.