Van Heijst [tak Waalwijk]

Opgenomen in deel (delen)

Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave

N.B. Aanvullingen en verbeteringen in: NP 75 (1991)

Familiewapen Heijst [tak Waalwijk]

Wapen 1. In zilver drie waaiersgewijs geplaatste geplante, gebladerde groene stelen, aan elk waarvan een vijfbladige rode bloem. Helmteken: een gesteelde en gebladerde bloem van het schild. Dekkleden: rood, gevoerd van zilver.

Door de verschillende takken van het geslacht van Heijst worden diverse wapens gevoerd. Onder de leden van de état présent van de hier gepubliceerde tak zijn de twee hierboven beschreven wapens in gebruik.

De oudst bekende wapenvoerder van wapen 1 is Cornelis van Heijst († 1614-1617; IX) volgens zijn zegel, zonder kleuraanduiding en met onduidelijke bloemen en bloembladeren, aan een akte d.d. 25 nov. 1596 (Gemeentearchief Sprang). Goossen van Heijst († na 1654; X) voerde blijkens zijn in familiebezit bewaard gebleven zegelstempel de gesteelde bloemen naast elkaar geplaatst, de middelste steel met zes bladeren, de buitenste met twee aan de buitenzijde geplaatste bladeren. Johanna van Heijst (geb. 1599), oomzegster van Gerrit van Heijst († voor 1600; VIII) en echtgenote van S. van Nuyssenburch, heer van Zuydewijn-Capelle, voerde op haar in 1627 door M. van Mierevelt geschilderde portret eerstgenoemd wapen in de boven aangegeven kleuren (Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Brussel).

Familiewapen Heijst [tak Waalwijk]

Wapen 2. Doorsneden: A in goud een rode dubbele adelaar; B als wapen 1. Helmteken: een gesteelde en gebladerde bloem van het schild. Dekkleden: rood, gevoerd van zilver. Wapenspreuk: NUMQUAM SINE FLOHE.

De oudst bekende wapenvoerder van wapen 2 is Adrianus van Heijst, zoon van XII, volgens zijn cachet (Taxandria 2 (1895) 24). Sommigen voerden een variant op wapen 2 met een of meer van de volgende elementen: de dubbele adelaar zwart, de gesteelde bloemen op een losse grond, het schild ongedeeld.

De wapenspreuk is in gebruik sinds de negentiende eeuw.

 

Genealogisch en historisch

  • Kwartierstatenhoek Koninklijk Nederlandsch Genootschap voor Geslacht- en Wapenkunde 2 (‘s-Gravenhage 1983) 103, 221.
  • W.J.F. Juten. ‘Van Heyst’, in Taxandria 2 (1895) passim.
  • L.F.W. Adriaenssen, Non omniapossumus omnes. Genealogie van het geslacht van den Nieuwenhuysen 1400-1800 (‘s-Hertogenbosch 1988) 427-435. 

Biografisch

  • Dr. Laurentius Joannes Baptista van Heijst (1812-1880) in:
    • N.N.B.W. 1 (1911) 1111.

Biografisch portaal

Zoek op 'Van Heijst' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.

N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.

Lijst met afkortingen

Zie voor meer informatie over de naam Van Heijst de Nederlandse Familienamenbank.

N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.