Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave
N.B. Aanvullingen en verbeteringen in: NP 39 (1953)
Wapen Van Hasselt. In goud een uitgerukte groene boom. Helmteken: een hoofd, getooid met een laurierkrans. Dekkleden: groen, gevoerd van goud.
Tot de oudst bekende aantoonbare voerders van het wapen Van Hasselt behoren de broers Mr. Wilhelm van Hasselt (1664-1715; Va) en Mr. Johan van Hasselt (1668-1739; Vc). Van Mr. Wilhelm van Hasselt (1664-1715; Va) is behalve een medaillon met zijn portret en familiewapen uit 1692 en lakafdruk bekend d.d. 7 sept. 1702 afkomstig uit de Gelderse leenkamer in het Gelders Archief (Centraal Bureau voor Genealogie, Collectie Steenkamp). Mr. Johan van Hasselt (1668-1739; Vc) voerde dit wapen als advocaat voor het Hof van Gelderland te Arnhem blijkens zijn lakafdruk d.d. 2 april 1704 in de Volmachten van de Gelderse Leenkamer in het Gelders Archief (Centraal Bureau voor Genealogie, Collectie Muschart 66I,2).
Wapen Copes van Hasselt. I en IV het wapen Van Hasselt; II en III in goud een kruis geschaakt in twee rijen van zilver en zwart, en in een zilveren hartschild een zwarte leeuw (Copes). Helmteken en dekkleden als bij Van Hasselt. Wapenspreuk: Artes Bonas Nec Dat Fortuna Nec Esprit.
De eerste naamvoerder Copes van Hasselt was tevens de eerste voerder van het gelijknamige wapen. Dit was Dr. Johan Coenraad Copes van Hasselt (1709-1781; VIe) blijkens onder meer zijn lakafdruk d.d. 14 juni 1745 als richter van de heerlijkheid Rozendaal (Gelders Archief, Hof Provinciaal van Gelderland, port. R; Collectie Muschart 15H1, 43D). Hij vermeerderde het wapen Van Hasselt met dat van zijn moeder Copes.
Wapen Wilhelmy van Hasselt. I en IV het wapen Van Hasselt; II en III gedeeld: a. in goud een halve zwarte adelaar, uitgaande van de deellijn; b. in blauw een klaverblad van goud tussen twee gouden eikels, de stelen omlaag, paalsgewijs geplaatst (Wilhelmy). Helmteken en dekkleden als bij Van Hasselt. Wapenspreuk: La vertu sont les meilleures armes (De deugd is het beste wapen).
Ludolf Theodorus Wilhelmy van Hasselt (1883-1962; XIs) voegde voor zijn naam Van Hasselt die van Wilhelmy toe bij Koninklijk Besluit in 1926. Wilhelmy was de familienaam van zijn grootmoeder Gepke Wilhelmy (1824-1900) en hij vermeerderde zijn familiewapen met dat van haar Friese voorgeslacht (Centraal Bureau voor Genealogie, Collectie Steenkamp).
Genealogisch en historisch
Biografisch
Biografisch portaal
Zoek op 'Van Hasselt' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.
N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.
Voor de Wikipedia pagina over het geslacht Van Hasselt klik hier.
Familievereniging Van Hasselt; opgericht in .... Gevestigd te Bloemendaal onder KvK nummer.
Website van Familievereniging Van Hasselt: www.familieverenigingvanhasselt.nl (toegankelijk voor familieleden)
Zie ook: www.facebook.com/familievanhasselt
Archief van de Familievereniging Van Hasselt (1624-2019), in Regionaal Archief Zutphen (toegang 23)
Zie voor meer informatie over de naam Van Hasselt de Nederlandse Familienamenbank.
N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.