Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave
De oudst bekende voorvader van deze katholieke familie, Jean Strain le vieil, was in de tweede helft van de zeventiende eeuw herbergier en landbouwer in Genval (hertogdom Brabant). Tot in de achttiende eeuw varieerde de schrijfwijze van de familienaam: Strain, Stren, Strens. Leden van de derde generatie vestigden zich in het tweede kwart van die eeuw in Brussel en bekleedden daar aanvankelijk lagere overheidsfuncties. Stamvader van de Nederlandse tak, Nicolaus Strens (IV, 1736-1783), vestigde zich in 1757 als rentmeester en secretaris van de prins de Ligne op kasteel Amstenrade en werd vervolgens drossaard van diens graafschap Geleen-Amstenrade. Een jongere broer van Nicolaus was, zoals hierboven vermeld, raadsheer van het Hof van Brabant te Brussel en werd in 1779 door de Oostenrijkse aartshertogin Maria Theresia geadeld.
In de negentiende eeuw bekleedden de leden van de Nederlandse familie hoge juridische en bestuurlijke functies.
Doorsneden: A in goud drie blauwe linkerschuinbalken; B in zilver vijf zwarte sterren (3-2). Helmteken: drie struisveren goud, blauw, goud. Dekkleden: blauw, gevoerd van goud.
Dit wapen werd voor het eerst bewijsbaar gevoerd door Augustin Joseph Strens (1741-1807), raadsheer van het Hof van Brabant te Brussel. Ten behoeve van diens adelsverheffing in 1779 werd door Charles Jean Beydaels de Zittaert, wapenkoning van de Oostenrijkse Nederlanden, een genealogische verklaring opgesteld. Dit document bevat diverse afbeeldingen van het familiewapen zoals het sindsdien is gevoerd. Een contemporain afschrift van deze verklaring bevindt zich in het familiearchief.
Genealogisch en historisch
Biografisch
Biografisch portaal
Zoek op 'Strens' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.
N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.
Voor de Wikipedia pagina over het geslacht Strens klik hier.
Archief familie Strens in particulier bezit.
Zie voor meer informatie over de naam Strens de Nederlandse Familienamenbank.
N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.