Schölvinck

Opgenomen in deel (delen)

Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave

N.B. Aanvullingen en verbeteringen in: NP 58 (1972), NP 85 (2003/2004) en NP 87 (2006)

Familiewapen Schölvinck

In zwart een gouden Latijns kruis vergezeld van twee goud-gevederde zilveren pijlen. Helmteken: een zilveren hoefijzer tussen een zwarte vlucht. Dekkleden: zwart, gevoerd van goud.

Met dit wapen, zonder kleuraanduiding en een Maltezer in plaats van een Latijns kruis, zegelde Johann Gottfried Schölvinck, kanunnik te Dülmen, broeder van Johann Adolf Schölvinck (1692-1727; VII), op 13 nov. 1707 een brief aan de vorst-bisschop van Münster en Paderborn.

Sommige leden van het geslacht Schölvinck, met name uit tak A, voeren: gedeeld: I het wapen Schölvinck; II in blauw een geplante zilveren boom, vergezeld van twee toegewende gouden gezichtswassenaars (Elpers). Helmteken: een wildeman houdend in de rechterhand een aan de voet geplaatste stok, waaraan een vlag van vijf banen van blauw en wit, de linkerhand rustend op de heup.

Blijkens een tekening van een zegel in het familìearchief Woltman Elpers in het Gemeentearchief Amsterdam is dit gecombineerde wapen aldus gevoerd door Johann Gottfried Schölvinck (1748-1831; IX) en zijn echtgenote Maria Catharina Elisabeth Elpers. Het helmteken op de zegelafbeelding stelt geen wildeman voor maar een man in achttiende-eeuwse kledij. Mogelijk is dit helmteken ontleend aan het wapen van het geslacht Woltman, waartoe Schölvincks schoonmoeder behoorde.

Biografisch portaal

Zoek op 'Scholvinck' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.

N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.

Zie voor meer informatie over de naam Scholvinck de Nederlandse Familienamenbank.

N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.