Schermer; Schermer Voest

Opgenomen in deel (delen)

Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave

N.B. Aanvullingen en verbeteringen in: NP 20 (1931/1932)

De oudst bekende voorvader van deze katholieke familie leefde aan het einde van de zeventiende en in de eerste helft van de achttiende eeuw in Wormerveer, waar hij en zijn nazaten met succes molens exploiteerden en handeldreven. Deze activiteiten werden later uitgebreid met scheepsrederij. Een telg van de vierde generatie werd in respectievelijk 1796 en 1797 lid van de Eerste en de Tweede Nationale Vergadering. In de eerste helft van de negentiende eeuw vestigden telgen zich onder meer te ’s-Gravenhage, Leiden, de Verenigde Staten, Antwerpen en Amsterdam; zij waren daar actief in een verscheidenheid aan beroepen.

Tak A is in 2022 in mannelijke lijn uitgestorven. Alleen tak BB leeft nog voort; deze voert bij Koninklijk Besluit van 19 aug. 1881 de samengestelde naam Schermer Voest.

Familiewapen Schermer

In goud acht zwarte merletten, geplaatst 3,2,3, met een rode schildhoek die een der merletten bedekt. Helm­teken: een zwarte merlet tussen een gouden vlucht. Dekkleden: zwart, gevoerd van goud.

Volgens aantekeningen van de genealogisch actieve Simon Joseph Schermer (VIIb,2, 1901-1988) werd dit wapen door de oudste tak (A) ‘onafgebroken’ gevoerd. Een zilveren cachet (stilistisch te dateren circa 1780), waarmee volgens hem gezegeld werd door Jan Schermer (Vb, 1774-1857) en door de notarissen Johannes Petrus Wilhelmus Schermer (VIb, 1818-1906) en Antonius Joannes Maria Schermer (VIb,8, 1863-1936), is thans nog in familiebezit. Dit wapen (de merletten echter rood in plaats van zwart) vertoont overeenkomst met dat van een uitgestorven geslacht Van Ceulen, waaraan genoemde Jan Schermer via het geslacht Noortwij(c)k was geparenteerd.

Een lakafdruk (in familiebezit) van een cachet afkomstig van voornoemde Antonius Joannes Maria Schermer, volgens een aantekening eer­tijds in het bezit van diens grootvader Jan Schermer, voornoemd, en stilistisch te dateren circa 1830, vertoont het volgende sprekende wapen: in rood twee toe­gewende mannen (schermers) staande op een grond, de degens gekruist, de man links zijn linkerarm omhoog­houdend. Helm­teken: twee schuingekruiste degens.

Volgens een notitie van Simon Joseph Schermer voerde zijn overgrootvader Johannes Petrus Schermer (Vd, 1802-1851), evenals diens zoon en kleinzoon (tot 1915): twee schuin­gekruiste pijlen, vergezeld boven en onder van een zwaan en links en rechts van een klaverblad (kleuren onbekend). Helm­teken: een zwaan. Een cachet met dit wapen (te dateren laatste kwart 19e eeuw) was in zijn bezit. In de collectie Steenkamp-Damstra (CBG) bevindt zich een lakafdruk met ditzelfde wapen (zonder kleuraanduidingen) met de naam Schermer. Het betreft hier volgens familieaantekeningen het wapen van het geslacht Stelt, waartoe Maria Catharina Stelt (moeder van Johannes Petrus voornoemd) behoorde; haar broer Pieter Stelt (1766-1823), schout van Beverwijk 1816-1823, zou met dit wapen hebben gezegeld (CBG, collectie Steenkamp-Damstra).

Genealogisch en historisch

  • Kwartierstatenboek Konink­lijk Nederlandsch Genoot­schap voor Geslacht- en Wapenkunde 1 (’s-Gravenhage 1958) 94 en 95; Idem 2 (’s-Gravenhage 1983) 175

Biografisch

  • Cornelis Albertus Johannes Schermer (Vb,2, 1824-1915) in:
    • Scheen (1981) 459.
Lijst met afkortingen

Zie voor meer informatie over de naam Schermer de Nederlandse Familienamenbank.

N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.