Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave
De oudst bekende voorvader Johann Hermann Scheidt, geboren in de tweede helft van de zeventiende eeuw in het landgraafschap Hessen-Kassel, woonde in Neuwied (graafschap Wied), waar hij opziener van de jacht was. Van zijn aldaar gereformeerd gedoopte kinderen vertrok een aantal na 1730 naar de Republiek. Onder de gelatiniseerde naam Scheidius waren zij en hun nazaten hier werkzaam als onder meer predikant, apotheker en geneesheer. In de derde generatie werd Dr. Everard Scheidius (1742-1794) hoogleraar te achtereenvolgens Harderwijk en Leiden. Vanaf 1795 waren verschillende leden ook bestuurlijk actief.
N.B. In het laatste kwart van de achttiende eeuw vestigde de medicus Carel Theodoor Godfried Scheidt/Scheidius (1761-1803) zich vanuit Kettwig (Rijksabdij Werden) in Gelderland, waar hij trouwde en kinderen kreeg. Deze gelijknamige familie is in 1930 in Nederland uitgestorven. Verwantschap is niet gebleken.
In goud een springend rood hert, uitgaande van de linkerschildrand, aan de rechterzijde vergezeld van een tenen mand van natuurlijke kleur, uitgaande van de rechterschildrand, waarin twee groen gesteelde en gebladerde blauwe bloemen. Helm gekroond. Helmteken: het hert van het schild, uitkomend. Dekkleden: rood, gevoerd van goud.
Het wapen werd in 1759 gevoerd door Ds. Frederik Albert Scheidius (I,9). Er bestaan varianten (CBG, coll. Muschart en coll. Steenkamp-Damstra).
Genealogisch en historisch
Biografisch
Biografisch portaal
Zoek op 'Scheidius' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.
N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.
Voor de Wikipedia pagina over het geslacht Scheidius klik hier.
Zie voor meer informatie over de naam Scheidius de Nederlandse Familienamenbank.
N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.