Rost van Tonningen

Opgenomen in deel (delen)

Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave

N.B. Aanvullingen en verbeteringen in: NP 81 (1998)

Familiewapen Rost van Tonningen

Doorsneden: A in goud een zwarte keper. Vergezeld van drie groene klaverbladen; B in zilver een schuinlinks geplaatste zwarte zeeton (boei), drijvend op blauw water. Helmteken: een zwarte vlucht. Dekkleden: zwart, gevoerd van goud.

Jacob Rost van Tonningen (1753-1826; I) voerde blijkens zijn lakzegel in de collectie Steenkamp/Damstra (Centraal Bureau voor Genealogie) de bovenhelft volgens bovenstaande beschrijving; de benedenhelft opnieuw doorsneden, met in de bovenhelft twee liggende tonnen en de benedenhelft niet goed afgedrukt en daarom niet te identificeren.

Een lakzegel in de collecties van het Centraal Bureau voor Genealogie (NL X-NN-460) uit het eerste kwart van de negentiende eeuw vertoont het bovenbeschreven wapen, maar met in de benedenhelft drie schuinlinks geplaatste zeetonnen in plaats van één, in golvend water. Sommige leden van de familie voeren het wapen ook nu nog op deze wijze. De meeste familieleden voeren tegenwoordig echter één zeeton.

Deze verschillen kunnen ontstaan zijn door de interpretatie van het wapen Van Tonningen, zoals dit gevoerd werd door Abraham van Tonningen, notaris te ‘s-Gravenhage 1749-1793. Hij voerde (zonder kleuraanduiding) één zeeton in golvend water en in een schildhoofd twee liggende ovale voorwerpen, blijkens zijn lakzegel in de collectie Muschart (Centraal Bureau voor Genealogie).

Genealogisch en historisch

  • Algemeen Nederlandsch Familieblad 10 (1893) 70, 72
  • W.E. Smelt, 'De oorsprong van het geslacht Rost van Tonningen', De Nederlandsche Leeuw 87 (1970) 98-107.

Biografisch

  • Mr. Meinoud Marinus Rost van Tonningen (1894-1945; Vc) in:
    • B.W.N. 1 ('s-Gravenhage 1979) 501-504.

Voor de Wikipedia pagina over het geslacht Rost van Tonningen klik hier.

Familiepapieren in particulier bezit.

Zie voor meer informatie over de naam Rost van Tonningen de Nederlandse Familienamenbank.

N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.