Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave
N.B. Aanvullingen en verbeteringen in: NP 76 (1992)
Wapen Pont. Doorsneden: A gedeeld: a in zilver een gesteelde en gebladerde groene eikel, schuinrechts geplaatst; b in rood drie liggende gestapelde bruine tonnen met zwarte banden, geplaatst 1 en 2; B in goud een gevorkte groene tak. Helmteken: de eikel van het schild rechtop geplaatst. Dekkleden: rood. gevoerd van goud. Wapenspreuk: PONTO FIOENS CRESCAM.
Oudst bekende voerder van het wapen Pont is Pieter Pont (1656-1719; Vlb) volgens zijn grafzerk in de Grote Kerk te Edam (J. Belonje e.a.. Genealogische en heraldische gedenkwaardigheden uit de Groote St.-Nicoiauskerk te Edam (z.pl., z.j.) 308).
Sinds het einde van de negentiende eeuw worden door sommige leden van dit geslacht in plaats van de gevorkte tak twee gekruiste rode boomstronken gevoerd.
Wapen Maclaine Pont. Gevierendeeld: I en IV het boven beschreven wapen Pont; II en III opnieuw gevierendeeld: 1 in zilver een rode leeuw; 2 in blauw een zilveren burcht, zwart gevoegd. geopend en verlicht door vier ramen van rood, twee boven en twee ter zijde van de poort en getopt door drie zwarte torentjes; 3 in zilver een zwart koggeschip; 4 in zilver twee toegewende rode adelaarskoppen. waaronder een blauwe zalm met rode vinnen (Maclaine). Twee helmen. Helmtekens: 1 als bij Pont; 2 de burcht van het schild. Dekkleden: rechts: rood, gevoerd van goud; links: blauw, gevoerd van zilver. Wapenspreuk: NII. CONSCIRE SIBI.
Enkele leden van de tak Maclaine Pont voerden in plaats van het koggeschip een bark of een schoener, de adelaarskoppen afgewend en als tweede helmteken een rechtopgeplaatste enterbijl, tussen een lauriertak met bessen en een cypressentak.
Genealogisch en historisch
Biografisch
Biografisch portaal
Zoek op 'Pont' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.
N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.
Zie voor meer informatie over de naam Pont de Nederlandse Familienamenbank.
N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.