Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave
Het hier beschreven geslacht ontleent zijn naam mogelijk aan het vicariegoed Hommelink (vicarie van Sint-Anna), gelegen in de buurtschap Lievelde in het kerspel Groenlo, voor het eerst vermeld in 1361 als ‘dat goet to Himboldonck’. In het nabijgelegen kerspel Zelhem lag overigens het bijna gelijknamige goed Hummeldinck, vermeld vanaf 1379. Ten slotte was er nog een goed Hommelink bij Silvolde, vanaf 1327 vermeld als curtis (hof). Het eerstgenoemde goed is tevens de bakermat van een lokale rooms-katholieke familie Hummelinck (ook Hommelink) die niet verwant hoeft te zijn.
De hier beschreven familie was tenminste vanaf het midden van de zeventiende eeuw gereformeerd. De oudst bekende stamvader, overleden in of voor 1604, was gegoed even buiten Groenlo en in een nabijgelegen buurtschap bij Winterswijk. Een van zijn zoons was brouwer te Groenlo en daar bovendien stadsrentmeester. In de derde generatie trok Dirck Lubbertsz Hummelingh (1602/’03-1668) als schoenmaker naar Amsterdam, waar hij vervolgens als koopman tot welstand kwam. Diens jongste zoon ging in of voor 1692 terug naar Groenlo, werd in 1700 raad in de magistraat aldaar en zou er bijna vier decennia het burgemeestersambt bekleden. Ook volgende generaties behoorden tot in de eerste helft van de negentiende eeuw tot de notabelen van Groenlo en omgeving.
Constant Hendrik Wagenaar Hummelinck (IX, 1843-1914) was, na een militaire loopbaan, in 1882 medeoprichter en vervolgens directeur van de Hollandsche Fabriek van Melkproducten Hollandia te Vlaardingen.
De dubbele naam Wagenaar Hummelinck is in 1801 ontstaan, met de geboorte van Maurits Daniël Wagenaar Hummelinck (VIII, 1801-1849). Hij is vernoemd naar de familie van de schoonmoeder van diens grootvader mr. Diederick Hummelinck (VI, 1730-1783).
Doorsneden: A in zilver drie blauwe palen; B in goud vijf rode kruisjes (3-2). Helmteken: een vlucht van rechts zilver en links goud. Dekkleden: (rechts) blauw, gevoerd van zilver, (links) rood, gevoerd van goud.
De oudste wapenvoerder was Dirck Hummelinck (IV, 1667-1750) blijkens lakafdrukken, zonder kleuraanduidingen, in proces¬dossiers uit 1736 en 1740 in het rechterlijk archief van Bredevoort (CBG, coll. Muschart 19R). Lakafdrukken met kleuraanduidingen zijn bekend van mr. Anne Hendricus Hummelinck (VI,2, 1759-1829) uit o.a. 1804 en 1809 en van diens broer Johan Arnold Hummelinck (VI,5, 1766-1850) uit 1810 (CBG, coll. Muschart 19R, 19IJ). In plaats van een doorsnijding hanteerden die een schildhoofd met palen of blokjes, de kruisjes soms geheel of gedeeltelijk breedarmig. De kleuren van het helmteken en de dekkleden blijken uit een door Sphinx vervaardigde tegel uit 1932 in familiebezit.
Biografisch portaal
Zoek op 'Hummelinck' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.
N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.
Stadsarchief Vlaardingen, Archief van de familie Wagenaar Hummelinck, met stukken betreffende de NV Hollandia en de familie Van Dusseldorp (toegang 0195).
Zie voor meer informatie over de naam Hummelinck de Nederlandse Familienamenbank.
N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.