Heijse

Opgenomen in deel (delen)

Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave

De oudste generaties van deze familie woonden in de tweede helft van de zeventiende eeuw in Esperde en Hajen (keurvorstendom Hannover), waar zij werkten als landbouwers en kerkten bij de Lutherse gemeenten. Werner Christian Heijse (IV) vertrok voor 1785 vanuit Bremen naar Amsterdam; hij vond er een betrekking in dienst van de stad. Nazaten ontwikkelden zich hier in de eerste helft van de negentiende eeuw tot fabrikanten en kooplieden.

Familiewapen Heijse

In zilver een verticaal geplaatste groene wijntak, boven en rechtsbeneden voorzien van twee keer twee bladeren en linksbeneden rood gevrucht, links en rechts vergezeld van een afgewende blauwe sikkel met rode greep. Dekkleden: rood, gevoerd van zilver. Helmteken: twee schuin uitkomende afgewende sikkels van het schild.

N.B. Dit wapen wordt sinds het begin van de twintigste eeuw door de onderhavige familie gevoerd. Als zodanig komt het voor in het familieregister van het Familiefonds Hurgonje. J.B. Rietstap vermeldt het wapen als zijnde van een begin negentiende eeuw uitgestorven familie Heyse uit Saksen en Brandenburg, waarmee geen verwantschap is aangetoond. De zeisbladen en druiven zijn daar van natuurlijke kleur (Armorial Général, deel I, 950). Siebmacher vermeldt het eveneens als dat van ‘von Heyse [Heysen]’ (Die Wappen des preussischen Adels, 1. Teil, Band 14).

Biografisch

  • Johanna Jacoba Heijse (1818-1872) in:
    • E. Kloek, 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis (Nijmegen 2013) 987-988
  • Ds. Johann Hermann Christian Heijse (1839-1913) in:
    • N.N.B.W. 9 (Leiden 1930) 768-769
  • Jan Heijse (1882-1954) in:
    • Scheen (1969-1970)

Biografisch portaal

Zoek op 'Heijse' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.

N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.

Lijst met afkortingen

Zie voor meer informatie over de naam Heijse de Nederlandse Familienamenbank.

N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.