Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave
De familienaam Erdbrink komt vanaf het begin van de zeventiende eeuw tot in de huidige tijd in verschillende varianten (ook: Erdtbrinck, Erdbring(h), Erdbringk) voor in Dissen en Osna¬brück (Landkreis Osnabrück, Nedersaksen). De oudst bekende voorvader van deze evangelisch-lutherse familie is geboren in Dissen in 1640 of 1641 en was daar werkzaam als schoenmaker. Vanaf de acht¬tiende eeuw zijn verschillende telgen naar de Nederlanden gekomen en hier getrouwd, onder wie Gerd of Gerrit Erdbrink (IV, 1744-1797) die in 1774 huwde te Amsterdam en er hoofd werd van een school. Diens zoon Pierre Frederik Erdbrink (A, Va, 1785-1819) vestigde zich als Frans kostschoolhouder te Enkhuizen en ontplooide daar, als bestuurder van genoot¬schappen en andere organisaties, talrijke maatschappelijke activiteiten. Nazaten waren werkzaam in diverse beroepen, onder meer als predikant, ambtelijk bestuurder, huisarts, zee¬officier en in het bedrijfs¬leven.
Tak B is in 1961 uitgestorven.
Twee subtakken van tak A voeren een samengestelde naam: respectievelijk Bosscha Erdbrink en Van der Velden Erdbrink. De eerste ontstond toen dr. Dirk Pieter Erdbrink (IXa, 1922-2004) bij Koninklijk Besluit van 26 aug. 1975 de familienaam van zijn moeder mocht toevoegen. De tweede ontstond met de geboorte van Pieter Frederik van der Velden Erdbrink (VIb, 1818-1888), vernoemd naar eveneens de familie van zijn moeder.
Gevierendeeld: I en IV in zilver een schuingeplaatste zwarte drietand; II en III in blauw drie aaneengesloten zilveren bergen, de middelste verhoogd, staand op een groene kwartiervoet.
Het hierboven beschreven wapen komt voor op een twintigste-eeuwse zegelring in familiebezit en op een wapenbord van leden van de Groote Sociëteit Haagsche Club. Het is een op de kleurregel gebaseerde heraldische optimalisatie van het door Dirk Pieter Erdbrink (VIIa, 1842-1919) gevoerde wapen, blijkens diens zegelstempel in familiebezit: in I en IV in blauw een schuin uitkomende drietand van onbekende kleur; II en III in purper een met gras begroeide lage heuvel (vergelijk CBG coll. Muschart, 16V Erdbrink). Dit komt enigszins overeen met de zilveren heuvel in groen die beschreven werd door Mr. H.H.R. Roelofs Heyrmans, in 1919 bibliothecaris van de Technische Hogeschool te Delft. (CBG, coll. Muschart, 76E Erdbrink). Dit wapen werd gevoerd door Friedrich Heinrich Erdbrink (Osnabrück 1864 - Laag Soeren 1941)