Buning; de Cock Buning; Werumeus Buning

Opgenomen in deel (delen)

Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave

N.B. Aanvullingen en verbeteringen in: NP 55 (1969) en NP 83 (2000/2001)

Familiewapen Buning; de Cock Buning; Werumeus Buning

Wapen Buning. Doorsneden: A gedeeld: a in goud een omgewende uitkomende rode leeuw; b in zilver een zwarte schuinbalk beladen met drie zilveren merletten geplaatst in de richting van de balk; B in blauw een zilveren adelaar. Gekroonde helm. Helmteken: de adelaar van het schild uitkomend. Dekkleden: blauw, gevoerd van goud. Schildhouders: twee omziende rode leeuwen, de rechterleeuw komende van achter het schild.

Het wapen Buning komt voor, met kroon doch zonder helmteken en schildhouders, op de zeventiende-eeuwse preekstoel in de Hervormde kerk te Zuidhorn. In plaats van merletten zijn hierop drie gekroonde vogels afgebeeld. Op de grafzerk van de kinderen van Lubbertus Buningh (1639-1703; III), in dezelfde kerk, zijn de gekroonde vogels afgebeeld stappend op de linkerzijde van de balk. Met de vogels (soms merletten) op deze wijze geplaatst wordt het wapen door verschillende van zijn afstammelingen gevoerd (A. Pathuis, Groninger gedenkwaardigheden, Assen en Amsterdam 1977, nr. 4544f, 4560 en plaat 33).

De oudst bekende beschrijving van de kleuren is vermoedelijk van de hand van Ds. Arnoldus Werumeus Buning (1794-1856; VIIIc), deze bevindt zich in familiebezit en komt overeen met het wapen op zijn grafzerk op het kerkhof bij de Hervormde kerk te Stedum.

Oudst bekende voerder van de schildhouders is Abraham Buning (1694-1774; Vb), blijkens zijn zegelstempel in familiebezit. De schildhouders komen ook niet omziend en beide naast het schild gesteld voor.

Het wapen Buning vertoont overeenkomst met het wapen waarmee naamdragers Buning in de veertiende en vijftiende eeuw in Groningen zegelden, bijvoorbeeld Otto Buning in 1321 als schout van Groningen. Hij voerde doorsneden: A een uitkomende leeuw; B een adelaar (De Ned. Leeuw 26 (1908) 68-69). Verwantschap van deze naamdragers met het hier gepubliceerde geslacht is niet vastgesteld.

Familiewapen Buning; de Cock Buning; Werumeus Buning

Wapen De Cock Buning. Gevierendeeld: I en IV het hierboven beschreven wapen Buning; II en III in blauw een springende zilveren eenhoorn met gouden hoorn en hoeven (De Cock). Rechts gekroonde helm, links helm met wrong. Helmtekens: rechts de halve leeuw uitkomend; links de eenhoorn uitkomend. Dekkleden: rechts rood, gevoerd van goud, links blauw, gevoerd van zilver. Schildhouders: twee zwarte adelaars.

Het wapen De Cock Buning wordt sinds 1963 gevoerd door de gelijknamige tak.

Familiewapen Buning; de Cock Buning; Werumeus Buning

Wapen Werumeus Buning. Gevierendeeld I en IV het hierboven beschreven wapen Buning; II en III in zilver een blauwe wereldbol, goud omgord, de omgording voorzien van een naar links gericht zwart kruis en boven vergezeld van twee ineengeslagen rood beklede handen van natuurlijke kleur, elk komende uit een uitkomende wolk en tezamen een groene tak houdende (Werumeus). Twee gekroonde helmen. Helmtekens: rechts de adelaar uitkomende; links een zespuntige gouden ster tussen een blauwe vlucht. Dekkleden: rechts blauw, gevoerd van goud, links blauw, gevoerd van zilver. Schildhouders: twee rode leeuwen.

Oudst bekende voerder van het wapen Weremeus Buning was Mr. Abel Hendrik Weremeus Buning (1803-1882; VIIId), blijkens zijn lakzegel, zonder kleuraanduiding, als notaris te Uithuizen (CBG, coll. Steenkamp/Damstra). Hij voerde zijn wapen zonder schildhouders, met als helmteken de adelaar uitkomende.

Biografisch portaal

Zoek op 'Buning' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.

N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.

Zie voor meer informatie over de naam Buning de Nederlandse Familienamenbank.

N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.