Bierman

Opgenomen in deel (delen)

Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave

Familiewapen Bierman

Doorsneden: van zilver en zwart met een aanzien gestelde staande man op groene grond, gekleed in een blauwe robe met gouden biezen en gordel en met een zwarte hoed, met in de linkerhand een gouden weerhaak en in de rechterhand een gouden staf met ovalen knop. Helmteken:  drie staande gouden korenaren. Dekkleden: zwart, gevoerd van goud.

De broers ‘Meister’ Johan Rabe Bierman en Gerdt Bierman te Donop (graafschap Lippe) zegelden een volmacht bij een gerechtelijk proces [te Donop] in 1667 (Landesarchiv Nordrhein Westfalen Abteilung Ostwestfalen-Lippe, Hofgerichtsakten). Het wapen op de lakafdrukken toont een aanzien gestelde staande man met in de rechterhand een tak, van boven vorksgewijs verdeeld. Het helmteken vertoont drie staande korenaren.

De oudste dochter van Christopher Bierman (II, overl. 1721; II), Margaretha Engel Bierman (overl. 1718), was getuige bij de doop van de kleindochter van Johan Rabe Bierman voornoemd te Donop op 17 jan. 1688, op grond waarvan verwantschap met de hier beschreven familie aannemelijk is.

In De Navorscher (60 [1911] 576) werd het wapen Bierman beschreven door J.C.P.W.A. Steenkamp. De oudst bekende zegelring met dit wapen was van Ir. Johannes Tijo Bierman (IX, 1876-1956; IX) en dateert van voor 1903. De ring is in familiebezit.

Biografisch

  • Gerrit Hendrik Bierman (1811-1860; VII) in:
    • Scheen (1969-1970) 93.

Biografisch portaal

Zoek op 'Bierman' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.

N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.

Lijst met afkortingen

Voor de Wikipedia pagina over het geslacht Bierman klik hier.

Zie voor meer informatie over de naam Bierman de Nederlandse Familienamenbank.

N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.