Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave
De oudst bekende voorvader van deze familie, Aerdt Beernts, leefde in de eerste helft van de 16de eeuw te Hierden. Vanaf de zesde generatie werd de familienaam Apeldorn, later Appeldoorn gevoerd. Inmiddels had de familie zich in Harderwijk gevestigd; hier waren zij gereformeerde kooplieden en vanaf het begin van de 18de eeuw ook regenten. De in Nederland’s Patriciaat beschreven tak vestigde zich in de 19de eeuw in Friesland en was werkzaam in academische beroepen. In 1991 is hij uitgestorven.
Gedeeld: I in zwart drie vijfpuntige gouden sterren (2,1); II doorsneden, a in goud een aanziende rode hertenkop, b in goud een zwarte adelaar. Dekkleden: zwart, gevoerd van goud. Helmteken: een zwarte vlucht.
Het wapen is voor het eerst met zekerheid gevoerd door Andries (Andreas) Jansen Appeldoorn († 1765), o.a. schepen en burgemeester van Harderwijk, met wiens naam het nu nog voorkomt op de schouw van de oude raadzaal van Harderwijk, verbouwd in 1727. Lichte varianten zijn bekend, onder meer met een vijfpuntige gouden ster tussen een zwarte vlucht als helmteken. Zie ook: O. Schutte, De Wapenborden te Harlingen (Leeuwarden 1984).
Genealogisch en historisch
Biografisch
Biografisch portaal
Zoek op 'Appeldoorn' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.
N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.
Bij Stichting Schutte-Appeldoorn te ’s-Gravenhage.
Zie voor meer informatie over de naam Appeldoorn de Nederlandse Familienamenbank.
N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.