Abbing; Roscam Abbing

Opgenomen in deel (delen)

Klik op een deeltje voor de volledige inhoudsopgave

N.B. Aanvullingen en verbeteringen in: NP 77 (1993)

Familiewapen Abbing; Roscam Abbing

Wapen Abbing. In goud een merk in de vorm van een zwart schuinkruis waarbij van de bovenste punten twee omgekeerde letters T uitgaan en van de onderste punten twee met de bovenkant naar elkaar gewende gelijksoortige letters, boven vergezeld van een vijfpuntige rode ster. Helmteken: een uitkomend bruin paard. Dekkleden: zwart, gevoerd van goud.

Lambert Abbing (omstr. 1624-1703/1704; II) voerde volgens zijn grafzerk in de Broederenkerk te Zutphen in zijn schild een merkteken in de vorm van een schuinkruis met aan elk uiteinde een dwarsstreepje, aan de bovenzijde schuin naar beneden gericht en aan de onderzijde toegewend. Uit de as van het schuinkruis komt links en rechts een horizontaal geplaatst streepje. Het merk is rechts vergezeld van de letter L, links van de letter A. (R.T. Muschart, Grafzerken in Gelderland 1 (Arnhem 1940) 408).

Dit wapen vertoont nauwe verwantschap met dat van verscheidene personen met de naam Abbing in de zeventiende eeuw te Vreden, bijvoorbeeld Johan Abbingh, richter te Vreden, volgens zijn lakafdruk d.d. 17 okt. 1664 (het merk vergezeld van twee sterren) en Lambert Abbingh, eveneens richter te Vreden, volgens zijn zegel d.d. 9 sept. 1678 (het merk vergezeld van een ster) (Rijksarchief in Gelderland, Rechterlijk archief Borculo, inv.nr. 47 en idem, omslag met overgelegde volmachten, kwijtingen etc., zonder inv.nr.). Verwantschap van hen met het hier gepubliceerde geslacht is niet vastgesteld.

Familiewapen Abbing; Roscam Abbing

Wapen Roscam Abbing. Gevierendeeld: I en IV in blauw een zilveren paaslam; II en III in rood drie gouden roskammen (Roscam). Hartschild: het boven beschreven wapen Abbing. Helmteken: het paaslam. Dekkleden: rechts: blauw, gevoerd van zilver; links: rood, gevoerd van goud.

Het wapen Roscam Abbing wordt gevoerd sinds het eerste kwart van de twintigste eeuw. Het tweede en derde kwartier zijn ontleend aan het wapen van de familie Roscam waartoe Prof. Mr. Pieter Roscam (1734-1801), de echtgenoot van Wytsia Abbing (Va,3, 1757-1812) behoorde. Ds. Pieter Roscam Abbing (VIIIc, 1803-1876) voerde doorsneden: A drie roskammen, B het boven beschreven wapen Abbing.

Genealogisch en historisch

  • ‘Geslachtsregister der familie Abbing’ (manuscript, omstr. 1853).

Biografisch

  • Dr. Cornelis Alard Abbing (1800-1872) in:
    • N.N.B.W. 4 (1918) 5-7.
    • Van der Aa bijvoegsel (1878) 5.
  • Frederik Hendrik Abbing (1901-1955) in:
    • Scheen (1969) 3.     
  • Prof. Dr. Pieter Johan Roscam Abbing (1914-1996) in:
    • B.L.G.N.P. 6 (2006) 250. 

Biografisch portaal

Zoek op 'Abbing' op de website van het Biografisch Portaal van Nederland.

N.B. De aldaar vermelde personen kunnen ook telgen van gelijknamige, niet-verwante families betreffen.

Lijst met afkortingen

Voor de Wikipedia pagina over het geslacht Abbing klik hier.

Zie voor meer informatie over de naam Abbing de Nederlandse Familienamenbank.

N.B. De informatie aldaar kan ook een gelijknamige, niet-verwante familie (of families) betreffen.